niedziela, 22 czerwca 2014

Wegańskie wysoko węglowodanowe ciasteczka

Poniżej zamieszczam przepis na pyszne ciasteczka (kuleczki). Przepis pochodzi od Marcina z Powered by fruits.

Składniki:

1,5 szklanki (300 gram) kaszy jaglanej ugotowanej lub uparowanej. Ja przygotowuję w parowarze. 100 gram kaszy zalewam 125 ml wody i parowar nastawiam na 35 minut.


3 banany. Najlepiej takie już bardzo dojrzałe. Akurat tym razem nie miałem. Ciężko wytrzymać aż dojrzeją wystarczająco :) .


Pół szklanki rodzynek uprzednio namoczonych. Ja wrzucam całą torebkę (100 gram). Wychodzi trochę więcej niż pół szklanki.


Ostatnim składnikiem są wiórki kokosowe. Służą one do obtaczania naszych kulek aby później nie przywierały do papieru.


Przygotowanie

Wszystkie składniki z wyjątkiem wiórków kokosowych mieszamy w misce aż je dokładnie połączymy ze sobą.


Następnie formujemy kulki, obtaczamy w wiórkach i układamy na blachę wyłożoną papierem.


Pieczemy ok 30 min w temp 180 - 190 stopni Celsjusza. Kuleczki są naturalnie słodkie dlatego ważne żeby banany były odpowiednio dojrzałe bo i wtedy ciasteczka są słodsze.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz